Rektor Katolíckej univerzity bude členom Európskej akadémie vied a umení

02.01.2012 Ružomberok

Bratislava 30. decembra (TASR) - Rektor Katolíckej univerzity (KU) v Ružomberku profesor Tadeusz Zasępa sa stane členom Európskej akadémie vied a umení. Dekrét si prevezme 3. marca 2012 na plenárnom rokovaní v sídle akadémie v Salzburgu. TASR o tom informoval hovorca univerzity Vladimír Buzna.

„Členstvo v akadémii vnímam predovšetkým ako ocenenie práce Katolíckej univerzity v Ružomberku a ako možnosť na jej zviditeľnenie a ďalší kvalitatívny rast. Osobne ma ocenenie teší a zaväzuje ďalej pokračovať v práci, venovať sa vede, výskumu a publikačnej činnosti,“ uviedol Zasępa.

Cieľom akadémie je vytvárať kontakty a prispievať k pokroku vo vede a umení, o čo sa usiluje rozširovaním myšlienok tolerancie, humanizmu a európskej integrácie. Vznikla v roku 1990 na podnet významného rakúskeho kardiochirurga profesora Felixa Ungera, profesora Nikolausa Lobkowicza a už zosnulého kardinála Franza Königa. Členovia akadémie pracujú v siedmich sekciách, podľa ich vedeckého zamerania, napríklad v oblasti medicíny, humanitných, technických a environmentálnych vied. Rektor KU bude členom VII. sekcie - svetové náboženstvá. Aktuálnym spoločenským a vedeckým otázkam sa akadémia venuje na interdisciplinárnych kongresoch a sympóziách.

Tadeusz Zasępa je medzinárodne uznávanou autoritou v oblasti masmediálnej komunikácie. Je členom viacerých medzinárodných vedeckých rád, profesijných spolkov a združení. Jeho život a dielo ocenili domáce a svetové inštitúcie. V roku 1997 mu Medzinárodne biografické centrum v Cambridge udelilo prestížnu cenu Muž roka ako uznanie za službu vo vzdelávaní a kultúre. V roku 2001 dostal rovnakú cenu od Amerického bibliografického inštitútu. V roku 2001 ho The United Cultural Convention of the United States of America nominoval na Nobelovu cenu za mier. O tri roky neskôr získal Medzinárodnú cenu Slovenskej akadémie vied za príspevok k rozvoju spoločenských a humanitných vied, kultúry a umenia na Slovensku. Jeho život a dielo ocenila Prešovská univerzita v Prešove udelením titulu doctor honoris causa v roku 2008.
 

Vyberte región